Kategorier
Noticias

CHILENSKA TE INFORMA –Till alla svenskar i Chile med anledning av Covid-19-pandemin. 05 jun 2021

CHILENSKA TE INFORMA

Brev med information om passbokning, förlängt inreseförbud för resande till Sverige samt lägesbild covid-19 i Chile.

Vi vill inför söndagen passa på att önska svenskar i Chile en riktigt trevlig nationaldag. Det har varit ett svårt och tufft år. Pandemin har påverkat oss alla och även om antalet fall av covid-19 fortfarande är högt i Chile så bådar den snabba vaccinationen gott. Vi måste hålla ut ett litet tag till och fortsätta följa de råd och rekommendationer som finns. Den svenska regeringen har presenterat en plan i fem steg för att anpassa och avveckla de restriktioner som tagits fram med anledning av pandemin. Första steget togs den 1 juni.

Nästan 15 månader har passerat sedan ambassadens första covid-utskick och pandemin kommer att fortsätta påverka vår tillvaro och resmöjligheter. Ambassaden uppmanar svenskar i Chile att noga läsa nedan information, att ta del av ambassadens reseinformation, anmäla sig till svensklistan samt att ladda ned appen Resklar och aktivera pushnotiser i sin mobiltelefon.

Ansök om pass i god tid

Alla anställda på svenska ambassaden i Santiago de Chile är fullt vaccinerade och vi kan därför arbeta med nästan ordinarie bemanning för att snabbare hjälpa er.

Under 2020 ansökte färre än vanligt om nytt pass. När reserestriktioner successivt lättar väntas trycket på att söka nytt pass åter öka. Du som behöver nytt pass bör därför vara ute i god tid. Ambassaden har för närvarande några lediga passtider i juni och augusti medan möjligheterna atansöka om pass i juli är mycket begränsade. Ska du resa och behöver ett nytt pass, hör av dig till ambassaden. Läs mer om pass och hur du bokar tid på ambassadens hemsida.

Det svenska honorärkonsulatet i Valparaiso kommer inom kort att stängas varför all hantering av pass och andra frågor endast kommer att hanteras från ambassaden. Så länge pandemin pågår använder vi oss av tidsbokning inför besök (förutom mycket akuta ärenden).

Covid-19 i Chile: Lägesbild och reseinformation

Även om du är fullt vaccinerad kommer du fortsätta behöva skydda dig och samhället för att minska smittspridningen. Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Bland annat har Chile infört strikta restriktioner för in- och utresa. Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Där hittar du information om särskilda in- och utresebestämmelser, lokala restriktioner och råd. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av denna information.

UD:s avrådan från icke nödvändiga resor till ett flertal länder, inklusive Chile, har förlängts t.o.m. den 1 juli 2021. Mer information om reseavrådan finns här. Se ambassadens reseinformation för övrig information av vikt vid resa till Chile.

Förlängt inreseförbud för resande till Sverige

Inreseförbudet till Sverige för resande från länder utanför EU/EES (t.ex. Chile) har förlängts t.o.m. den 31 augusti 2021. Undantag gäller för svenska och europeiska medborgare, samt personer med uppehållstillstånd och nära familjemedlemmar. Mer information finns här. Inför resa till Sverige, se även Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Fuente:.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/chile-santiago-de-chile/aktuellt/nyheter/till-alla-svenskar-i-chile-med-anledning-av-covid-19-pandemin/